Кметицата Йорданка Фандъкова министър Вежди Рашидов на премиерата на „Тоска“ от Пучини -Bulfoto-13.11.2011

Bulfoto

Събития

Кметицата Йорданка Фандъкова министър Вежди Рашидов на премиерата на „Тоска“ от Пучини Италианският посланик Стефано Бенацо посрещна кметицата Йорданка Фандъкова и министъра на културата Вежди Рашидов на премиерата на „Тоска“ в Софийската опера снощи.

„Тоска” е една от най-въздействащите творби на оперната класика. В основата на либретото е мелодрамата „Флория Тоска” от Викториен Сарду, написана за великата актриса Сара Бернар. Пучини е впечатлен от пиесата и от факта, че действието се разгръща в родната му Италия и рисува борбата на патриотите-революционери с австрийския деспотизъм. Премиерата на „Тоска” е на 14 януари 1900 година. Днес, 111 години по-късно, режисьорът Пламен Карталов смята, че произведението е актуално с драматичните любовни отношения, с нетърпимостта на властта към хората на изкуството, с техния плам и революционни идеи. Ето какво сподели той пред Българско национално радио:

Старал съм се да изградя спектакъл, пълен със страсти, революция и огън. На сцената играят драматични артисти с хубави, български гласове. Четирима от героите умират, но не по политически причини, а в името на любовта. Финалът е уникален – не е важно дали Тоска скача в пропастта, важното е, че умира любовта. Работихме в синхрон със сценографа Миодраг Табачки от Белград и с Лео Кулаш от Любляна, който направи костюмите. Целият творчески състав се старае да представи на публиката едно съвременно представление.
13.11.2011

Връзка към публикацията

Comments are closed.