Директорът на Националната опера и балет проф. Пламен Карталов – академик на БАН в направление „Творци на изкуството“

Рангел Вълчанов и Пламен Карталов станаха академици
09.10.2012 14:58 2 106
Автор: Vsekiden.com
Безброй гласувания и съвети отсяват избраниците
Рангел Вълчанов и Пламен Карталов станаха академици Директорът на Националната опера Пламен Карталов

Режисьорът Рангел Вълчанов
Директорът на Националната опера Пламен Карталов

Режисьорът Рангел Вълчанов и директорът на Националната опера и балет проф. Пламен Карталов са новите академици на БАН в направление „Творци на изкуството“. Те са били избрани на днешното заседание на Съвета на академиците на Българската академия на науките (БАН) с тайно гласуване, съобщиха от академията. Освен тях, за академик в направление „Физически науки“ беше избран и чл.-кор. Петър Кралчевски. Утре ще бъде проведен избор за академици в направленията Биологически и Инженерни науки.

Предложени за чл.-кореспонденти, където местата са 20, а кандидатите 82-ма, са писателят Алек Попов, шефът на сеизмолозите Николай Милошев, ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев, проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина“, както и ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев.

Последният избор на нови академици и член-кореспонденти бе преди 4 години. Цялата процедура ще приключи през ноември, тъй като всеки един от издигнатите преминава през сито от научни съвети и безброй гласувания


връзка към публикацията

Comments are closed.