02.03.2013,БНТ Артщрихи от седмицата – „ПРЪСТЕНЪТ НА НИБЕЛУНГА“ – тетралогия – Цикъл от 4 опери от Рихард Вагнер

В Софийската опера се фокусират върху „Пръстенът на нибелунгите“. Това е кулминацията в тазгодишния сезон на Софийската опера. Постановките разчитат единствено на български изпълнители. А билетите вече са почти изкупени.

Тетралогията, която включва „Рейнско злато“, „Валкирия“, „Зигфрид“ и затваря магичния цикъл със „Залезът на боговете“, се базира изцяло на ирландската, германска и скандинавска митология. Съвършенство в типичния хроматизъм и повтарящи се лайтмотиви в творчеството на Рихард Вагнер.

2010 поставихме „Рейнско злато“, когато започва тази политическа парабола на едно общество и отиването към една гибел на властимащи, на користолюбиви и на пълни с провокации. Съвпадението с тази метафора, бих казал с тази алегория на историческо зло, в което попада и нашият свят на съвременници, в които живеем може да носи поуки, поуки, които и политици, и съвременници да имат винаги предвид, че залезът на боговете е един край на едно общество, на една гибел, която трябва да бъде трансформирана в някакъв нов изгрев, обяснява директорът на Софийската опера и балет проф. Пламен Карталов.

Цялостния цикъл ще бъде поставен на българска сцена през юни.

Автор: Г. Крайчовска


видео от предаването

Comments are closed.