ОПЕРАТА НА ПУЧИНИ „ ЛЯСТОВИЧКАТА” НА ФЕСТИВАЛА В ТОРЕ ДЕЛ ЛАГО ПОД РЕЖИСУРАТА НА АКАД. ПЛАМЕН КАРТАЛОВ

Петък, 14 юли 2017

Под диригентството на младата маестра Беатриче Венеци / която участва за втори път на фестивала/, в постановката на изтъкнатия български режисьор Пламен Карталов ще се изявят две изгряващи звезди на днешната операт – сопраното Доната Д, Анунцио в ролата на Магда и тенора Леонардо Калми в ролята на Руджеро, заедно с група прекрасни млади изпълнители от Академията на фестивала „Пучини”.

Интересът към новата постановка на тази опера, чиято стогодишнина отбелязваме сега, е наистина голям. Макар и считана за едно от по- второстепенните произведения на великия маестро, тя има своето място в неговото творчество. Поставена е за първи път на сцена на 27 март 1917 година в Операта на Монте Карло. Партитурата е завършена през април 1916 година, след влизането на Италия във войната и е представена в Княжество Монако, което тогава е било неутрално. Следващата премиера, вече в Италия, е на 2 юни с.г. в Театро Комунале, Болоня, където операта на Пучини се приема изключително сърдечно. При следващите постановки, също приети много добре, Пучини се убеждава, че трябва да направи различни редакции на тази своя творба.

В Торе дел Лаго последната постановка беше през 2007, а първата през 1988.

Постановката е дело на акад. ПЛАМЕН КАРТАЛОВ, известен български режисьор и художествен директор на Националната опера в София. Господин Карталов има една изключително богата творческа биография, свързана със сцените на най- големи театри в Германия, Швейцария, Гърция, Сърбия, Хърватия, Румъния, Египет, САЩ, Латинска Америка, Австралия.

За „ Лястовичката” акад Пламен Карталов каза:

„Лястовичката” бих казал, е един лиричен автограф на гения Пучини, съхранил една загадка на човешката душа. Страстният и дълбок поглед на композитора се фокусира върху една луда младежка страст чрез живописна музикална игра, решена динамично като в киното. Тук музика пламти от емоции, страсти, хумор, съблазън във всеки нотен знак от един калейдоскоп от любов, поезия, тайни и желания. Една история, изпълнена с оптимизъм и екстаз, между илюзията и реалността…”

Представленията в Торе дел Лаго са на 15 юли и 5 август.

Цените на билетите – от 159 до 19 евро

BIGLIETTERIA 0584 359322- ticketoffice@puccinifestival.it

ОТ САЙТА НА 63-ТИЯ ФЕСТИВАЛ „ПУЧИНИ” – ТОРЕ ДЕЛ ЛАГО, ИТАЛИЯ, 2017

Comments are closed.