БНТ, Миглена Стойчева – Днес в София беше открит престижният форум „Опера Европа“

Четвъртък, 22 март 2018

Директори, мениджъри, режисьори и импресарии от 87 световни оперни театри са у нас по покана на академик Пламен Карталов. Те ще обменят идеи как се правят качествени оперни спектакли в съвременните условия. Елитът на световната опера ще е и сред гостите на премиерата на операта „Янините девет братя“ тази вечер.

Операта „Янините девет братя“ пред чуждестранна публика
Операта „Янините девет братя“ пред чуждестранна публика

Най-българската опера „Янините девет братя“ на Любомир Пипков е избрал академик Пламен Карталов за критичните погледи на чуждестранната публика. Преми…

Операта „Янините девет братя“ отново е на сцената на Софийската опера. В проекта театърът е заложил международния си престиж. Тази вечер спектакълът е поставен на оценката на световни специалисти в жанра, а след два месеца ще даде начало на гастрола на трупата в Болшой театър.

Петър Бучков: Много рядко се поставя тази опера, защото тя е с изключително трудна партитура, но толкова красива, толкова могъща музика. Нека да я направим като хората. Нека публиката да оцени нашите композитори, нашата култура какви постижения има.

Габриела Георгиева: Аз съм такъв тип певица, че за мен водещото е емоцията и разчитам точно на това – да вляза в сърцата на хората точно с тази емоция, с това, с което ще ги провокирам да се замислят. Не да слушат тонове и да пея едни красиви тонове само. Аз просто искам да развълнувам хората и да излязат от спектакъла с едни въпроси, на които да си отговорят.

http://news.bnt.bg/bg/a/888702-dnes-v-sofiya-beshe-otkrit-prestizhniyat-forumopera-evropa

Миглена Стойчева

Миглена Стойчева • Недялко Данов

Comments are closed.