БНТ, Миглена Стойчева – Триумфът на Софийската опера в Болшой театър в Москва

Неделя, 13 май 2018

С 10-минутен аплауз и сълзи в очите, руската публика отговори на усилията на българските артисти. За вълненията от първата българска вечер в Болшой театър разказват Миглена Стойчева и Недялко Данов.

Вълнението мотивира до краен предел всеки един от българските музиканти. И чудото наистина се случи. Усети се по тишината в залата, по притаилата дъх публика. Зад всичко това стои близо десетгодишен труд и особено интензивни преговори по всички детайли на гостуването през последните две години. С помощта и на българското посолство в Москва.

Бойко Коцев – извънреден и пълномощен посланик на България в Русия: И съм благодарен и на него, и на маестро Карталов, и на генералния директор на Болшой театър за самоотвержения труд, който положиха като подготовка през тези две години да дойдат с един много бораг, един уникално специфичен и интересен репертоар.

Точно тук в предверието на императорската ложа акад. Пламен Карталов слага подписа си под договора за гастрола на Софийската опера в Болшой театър.

Сложната организация на подобно амбициозно гостуване си е струвала. Показва го още първата реакция на руската публика

– Много силен спектакъл! Пламен Каталов е потресаващ оперен режисьор. Ние тук в Русия го наричаме българския Покровски.

Софийската опера направи отлично първо впечатление. Задачата е в следващите спектакли да го затвърди и да вдигне собствената си летва още по-високо.

Миглена Стойчева

http://news.bnt.bg/bg/a/triumft-na-sofiyskata-opera-v-bolshoy-teatr-v-moskva

Comments are closed.