БТА, Ирина Симеонова – За девети път ще се състои инициативата на Софийската опера и балет „Опера в парка“

Понеделник, 11 юни 2018

За девети път ще се състои инициативата на Софийската опера и балет „Опера в парка“. Това каза на пресконференция в парка на Военната кадемия директорът на културната институция акад. Пламен Карталов.

Проектът е част от календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. и е под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Той се изпълнява със съдействието на Военната академия „Г. С. Раковски“.

Представленията на открито ще се състоят в рамките на един месец от 15 юни до 15 юли. Оперните представления, които софиянци и гостите на столицата могат да гледат са „Лакме“, „Пепеляшка“, „Любовен елексир“, както и балетите „Дамата с камелиите“, „Жизел“, „Зорба гъркът“. Това са спектакли от редовната програма, отбеляза Карталов.

От операта са разработили специална програма и за децата, като представленията за тях ще са на по-малка сцена. За малката публика има и една премиера – на спектакъла „История с патоци, Мечо и Лиса“, който е по детско литературно произведение на Огнян Герджиков. Останалите постановки за деца са „Вълшебната флейта“, „Червената шапчица“, „Мечо Пух“, „Трите прасенца“.

В тазгодишната програма са включени и три представления на „гостуващи“ състави – две на Музикалния театър /Цигански барон“ и „Българи от старо време“/ и едно на балет „Арабеск“ /“Ромео и Жулиета“/, посочи Пламен Карталов.

Директорът на операта каза, че представленията в парка са се превърнали в традиция за Столичната опера и балет и допълни, че мястото е изключително добро заради естествената си акустика.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов отбеляза, че тук, в парка, има допълнителна емоция, която е много ценна. Чобанов и заместник-началникът на Академията полк. Емил Янев посочиха, че се прави всичко възможно паркът да бъде обезопасен и удобен.

Карталов допълни, че има много добра организация и три – четири автобуса ще чакат на входа на парка, така че ако се влоши времето, много бързо представлението да се прехвърли в залата.

/РУМ/

София, 11 юни /Ирина Симеонова, БТА/

Comments are closed.