Софийската опера се поклони с „Реквием“ от Верди пред паметта на католици и православни християни, загинали във въстанията в Северозападна България

Събота, 21 юли 2018

Едно от най – изпълняваните произведения от този жанр в репертоара на музикалните състави у нас и по света „ Реквием ” на Джузепе Верди, беше изпълнен на 20 юли вечерта, на сцената пред Белоградчишките скали. Изпълнението е в репертоара на третия фестивал „Опера на върховете“, който събра над 3 хиляди туристи и жители на Северозападна България. С „Реквием“ от Верди Софийската опера се поклони пред паметта на католици и православни християни, загинали във въстанията в този край на България. „Реквием“ от Верди се посвещава на 370 години от основаването на Никополската епархия (1648 г.), на загиналите в Чипровското въстание – 330 години от избухването му (1688 г.) и на изгубилите живота си във въстанието в Северозападна България от 1850 година.

За да могат зрителите  да съпреживеят  истински емоциите, които носи творбата, определяна като произведение, което навлиза с музиката си дълбоко в човешката душа,  помогнаха хорът и оркестъра на Софийската опера с диригент Ерих Вехтер и солистите Гергана Русекова, Габриела Георгиева, Камен Чанев и Сами Лутинен.

„ Реквием ” е творба, в която  чрез музиката си Джузепе Верди пресъздава една от най-важните религиозни сцени – тази на Страшния съд, която за композитора не носи популярния смисъл за деня  на изкуплението, а е израз на безжалостното настъпление на смъртта.

„Реквием” е произведение, провокирано от трагични загуби в живота на композитора, с което той се прекланя пред паметта на две важни фигури в неговия живот – големият италиански композитор Джоакино Росини и знаменития писател Алесандро Мандзони.

Любопитен факт от историята на създаването на творбата е, че първоначално тя е трябвало да бъде създадена през 1868 година  от най-известните италиански композитори по онова време, като знак на почит към творчеството на Джоакино Росини. Работата по нея започва веднага и приключвагодина по-късно, но произведението така и не е изпълнено пред публика.

Този факт, а и смъртта на Алесандро Мандзони, пред чието творчество Верди се прекланя, карат композитора да създаде своя „ Реквием ”, работата по който завършва през 1874 година. Първото му изпълнение е на 22 май същата година в катедарала „Сан Марко” в Милано, а диригент е самият композитор. Следват успешни премиери на „Реквием” и в Париж, Лондон, Виена, Петербург.

Спектакълът на Софийската опера предизвика   огромно вълнение сред публиката и с аплодисментите си тя изрази своето уважение към артистите, диригента, оркестъра и хора на първия ни оперен театър.

Comments are closed.