Известният професор Марина Губаренко – гост на Вагнеровия фестивал в Софийската опера

Понеделник, 15 юли 2019

Професорът по чуждестранна музика в Украинската национална академия „Чайковски“, Мария Губаренко е гост на Вагнеровия фестивал в Софийската опера. Тя е президент на Вагнеровото общество в Киев и е член на Националната академия по изкуствата в Украйна

Завършва Харковската консерватория. Произлиза от семейство на артисти. Майка й – Юлия Фомина -  е актриса, а баща й е Роман Пара Черкашин, музикален педагог и режисьор. Родителите й  са под силното влияние на режисьора Лес Курбас, който е украинския Всеволод Мейерхолд в Москва.  Марина се занимава цели 30 години  с история на чуждестранната музика и пише отзиви и рецензии за оперни представления по света.  Работи с много аспиранти. Досега 41 аспиранти са защитили дисертации при професорката.

Тя е и автор на либретата на 13 опери  и на 5 балета на нейния съпруг, композитора Виталий Губаренко.  На 11 юли в Карнеги хол, Ню Йорк, се игра неговата най-популярна опера „Писма на любовта“ по новелата на Анри Барбюс „Нежност“. Тази моно-опера е поставена и се играе в Москва и в Петербург. Балетът на Виталий Губаренко „Дон Жуан“ е поставен в Харков. Хореографката Маргарита Арнаудова прави  своя редакция в  гр. Русе.

Проф. Марина Губаренко идва вече две поредни години на Вагнеровия фестивал в Софийската опера и е силно впечатлена от оркестъра и постановката на Пламен Карталов, а също така и от превъзходната игра на българските певци. Тя изтъква, че : „ „Пръстенът на нибелунга“, „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“ са превъзходно поставени опери, с които може да се гордее всяка световна сцена“.

Интервю с проф.Марина Губаренко гост на Вагнеровия фестивал в Софийската опера – 10.07.2019

Comments are closed.