Георги Господинов е част от екипа на „Чичовци“ в Софийската опера, Пламен Карталов поставя Вазовите герои в санаториум

София, 15 февруари (БТА)

Георги Господинов
е част от екипа на предстоящия премиерен спектакъл „Чичовци“ в Софийската опера, съобщи директорът Пламен Карталов.

„Щастлив съм че той прие една моя идея да участва с кратък допълнителен текст, който ще насочва публиката към всяка една картина“, каза Карталов. По думите му текстът ще бъде четен от артист и ще насочва зрителя към мястото на действието.

С тези текстове Иван Вазов не само че няма да пострада, но ще бъде един символ и мост към съвремието, а неговите герои продължават да се развиват и в „Под игото“. Мое право е в концепцията да намеся един такъв гениален съвременник какъвто е Георги Господинов, каза още директорът на Софийската опера.

Любопитно е, че в действието не се развива в Джаковото кафене, описано от Вазов, а в луксозен санаториум за рехабилитация на чичовците, които са се усамотили да бърборят и да бръщолевят. „Искаме да приземим нашите чичовци към съвременните чичовци, а те са много около нас“, обясни Карталов.

„Премиерата на „Чичовци“ беше записана в моето съзнание като режисьор през 80-те години на миналия век, но не може всичко да се направи изведнъж“, каза още Пламен Карталов.

„Може би тогава аз не съм бил дорасъл до тази музика. Може би съм се страхувал и нямах тази нагласа. Тогава бях правил само Пипков, понеже съм пипковист. Но Лазар Николов много деликатно ми казваше, че иска среща с мен – за да погледна партитурата. Не знам какво се издигаше пред мен но не продължавах разговора… Маестро, извинявам ти се. Сега съм дорасъл до твоята музика. Благодаря ти“, каза Пламен Карталов.

В постановката е включена също соната за цигулка и пиано от Лазар Николов – в един сън кошмар на Селямсъза и Варлаам Копринарката.

Както писа БТА, Софийската опера отбелязва сто години от рождението на Лазар Николов (1922-2005) с първо изпълнение в България на операта „Чичовци“ по едноименната повест на Иван Вазов. Премиерните спектакли са на 2, 4 и 6 март 2022 г.

Диригент е Жорж Димитров, режисьор – Пламен Карталов. Сценографията е на Свен Йонке, а художник на костюмите – Станка Вауда. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Освен в София, спектакълът ще бъде представен и в Бургас – родното място на композитора Лазар Николов, както и в Сопот – родното място на Вазов.

Карикатура на Борис Димовски (1925-2007) грее върху плаката на „Чичовци“. Рисунката големият български художник, график и карикатурист създава през 1991 година, в началото на демократичните промени, 16 години преди България да стане член на ЕС. Карикатурата изобразява човек, който „бута“ България с каруца по неравен път в посока Европа. /Даниел Димитров
/ХТ/

http://www.bta.bg/bg/c/EZ/id/2576589

Comments are closed.