Феноменален успех на операта „Янините девет братя“ на историческата сцена на Болшой театър в Москва

Неделя, 13 май 2018

Снощи, 12 май, московчани и гостите на руската столица получиха великолепен подарък от Софийската опера и балет.

С операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, с режисьор Пламен Карталов, на Новата сцена на Болшой театър се откри гастролът на Софийската опера и балет.

Последният гастрол на българските артисти в Москва се състои през далечната 1981 г. Първо московските зрители видяха българската опера „Янините девет братя“ от Любомир Пипков. В програмата на мащабните гастроли е също балетът „Корсар“ (13 май), тази вечер и Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ (18 – 23 май). Тези спектакли ще се играят на Историческата сцена.

На пресконференцията, предшестваща гастролите, се изказа генералният директор на Болшой театър Владимир Урин: „Радвам се, че след голямо прекъсване Софийската опера и балет излиза на сцената на Болшой театър. Московската публика чака срещата с трупата на Софийската опера. Действително, интересът към театъра и към репертоара, който са донесли нашите български колеги, е голям. Мога да кажа, че всички билети за всички спектакли – и оперни, и балетни – вече са продадени. И искам да пожелая на нашите гости успех и любовта на московския зрител.“

Посланикът на България в Русия – Бойко Коцев, нарече гастрола на Софийската опера на сцената на Болшой театър „истинско историческо събитие“.

„Софийската опера и балет не е била тук от 1981 г. – почти четиридесет години. И аз много се радвам, че тези гастроли възстановяват традицията на взаимодействие между културите на нашите два народа“, каза посланикът.

Директорът на Софийската опера Пламен Карталов разказа, че операта „Янините девет братя“ е нова версия, която специално са готвили за гастрола в Москва. В София на родна сцена премиерата на тази версия се състоя преди месец и половина.

Владимир Урин се оплака, че Болшой театър вече, за съжаление, няма възможност да осъществи такъв грандиозен проект като „Пръстенът на нибелунга“. На московските зрители, навярно, тепърва предстои да се запознаят с оперния шедьовър на Вагнер в неговата пълнота. Пламен Карталов подчерта, че много се гордее с „Пръстенът на нибелунга“, понеже са могли да осъществят постановката със свои сили.

През последното десетилетие Софийската опера преживява настоящ бум с репертоара си – класически и съвременен. Академик Пламен Карталов изтъкна, че с „Янините девет братя“ иска да покаже на една от най-престижните сцени в света най-българската опера, която се родее с най-големите европейски оперни творби и по нищо не им отстъпва.

Ирина Муравьова, музикален критик и анализатор на „Российская газета“ е на мнение, че „Янините девет братя“ е изключително грандиозен проект и трудна, но професионално изпипипана работа. Успехът на „Янините девет братя“ е феноменален, изтъкна Муравьова.

„Спектакъла е значим и много сериозен, сподели критика пред кореспондента на БТА , журналистката Оля Ал -.Ахмед. В него се преплита билината, митологията , традицията със съвремените и вечно съществуващи проблеми. До някъде спектакъла е огледален образ на днешното състояние на света, който ежедневно се погубва от завистта и злобата. Музиката на Любомир Пипков ми напомня на Вагнеровите произведения – пафосна, завършена със силен акцент. Изпълнението на артистите беше на изключително високо ниво, предвид наистина трудната за изпяване музика. Впечатляващ е декора и самият замисъл показващ традициите, родовите отношения, доброто и злото, човешките ценности и христянството. “

Изкуствоведката Валерия Федосова, доктор на изкуствоведческите науки сподели пред камерата на Георги Любенов от БНТ, че режисурата на Пламен Карталов е изумителна. „Янините девет братя“ се родеят с Шекспировите трагедии. Впечатлението, което операта прави е ярко, въздействащо с ясния си режисьорски прочит, с владеенето на драматургията от Карталов. Благодарение на това и музиката става мощна и постига своето. Така „Янините девет братя“ се превръща от национална опера, в творба с глобално, актуално значение.“

Още едно професионално мнение изказа музикалния анализатор на вестник „Труд“ Сергей Бирюков, който е композитор и професионален музикант. „Щастлив съм, че можах да се докосна до музиката на Любомир Пипков, който до този момент бе напълно непознат за мен. Впечатлен съм. За мен това е гениален композитор, не отстъпващ по нищо Римски Корсаков, например. Смесването на български мотиви с традиционна класика е много въздействащо. Дано по-често имаме възможността да слушаме българска музика и да виждаме вашите изпълнители на руската сцена“, каза за БТА Бирюков.

С бурни аплодисменти, с викове „Браво“ публиката на Болшой театър изпрати на крак артистите от България. Музикалният критик Михаил Яруш е впечатлен от постановката и играта на певците, от оркестъра и хора, от диригента на „Янините девет братя“, от целия ансамблов състав и от неговата невероятна дисциплина.. .Певците : Костадин Андреев, Петър Бучков, Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Николай Петров, всички, които участват в спектакъла се поклониха пред публиката със сияещи от щастие лица, защото чувствата им бяха взаимни. Диригентът Жорж Димитров, както и художникът на декора Свен Йонке и авторката на костюмите Станка Вауда, приеха ръкоплясканията и виковете „Браво“ с благодарности за великолепната екипна работа.

Да пожелаем тази вечер успех на балетната трупа на Софийската опера и балет с „Корсар“, с хореограф Елдар Алиев.

Comments are closed.