Нюз БГ Репортер, Иван Върбанов – „Mamma Mia!“ с премиера в Софийската опера на 18 юли

Четвъртък, 21 юни 2018

Революционно!

Академик Пламен Карталов остава верен на стила си и безграничното си вдъхновение да създава нови проекти. Първият ни оперен театър ще представи мюзикълът „Маmma Mia“, за да изненада софийската публика с ново присъствие на музикално-сценичен жанр.

Така Софийската опера затвърждава авторитета и престижа си на уникален национален културен институт, който интегрира в репертоара си заглавия – елитни и трудоемки за създаване, изискващи многоплановост и ерудиция на солистичната трупа, а сега и нестандартност, гъвкавост и модерност. С това заглавие и включването на нов жанр в палитрата от спектакли, в короната на Софийската опера се добавя още една перла, която засилва блясъка на абсолютното лидерство на водещата музикална институция у нас, която е със значим принос към националната култура и се радва на традиционен респект, престиж и международно признание към високата класа на изкуството, което създават артистите. Мениджмънтът заслужава адмирациите ни – заради смелостта и предизвикателството чрез това заглавие да бъде привлечена младата публика, заради дързостта да се излезе от клишето на елитарното и престижното, заради креативността и усета да се създават продукти за всички възрасти и публики у нас.

„Маmma Мiа“ е изграден на музикалната основа на песните на шведската поп група АBBА, която имаше своята активна концертна дейност в периода 1972 – 1982 година и получи международна популярност. Публиката по света я припознава като една от най-популярните поп банди на всички времена.
След премиерата на „Mamma Mia“ в Лондон, през 1999 г., АBBA отново зае първите позиции във всички музикални класации в Обединеното Кралство. Продуцент на мюзикъла е Джуди Креймър, либрето – Катрин Джонсън.

Заглавието се игре с огромен успех в повече от 50 държави на 6 континента и е преведен на над 22 езика. Шоуто е гледано от 60 милиона души, като това го определя като рекордьор с най-много премиери по света в жанра.

Първият град, в който се играе шоуто, е Лондон. Следва Торонто, Royal Alexandra Theatre (2000 година). Бродуей приема мюзикъла на сцената на Winter Garden Theatre на 18 октомври, година по-късно. „Маmma Mia“ се превръща в деветото най-дълго показвано шоу с най-дълъг сценичен живот в историята на Бродуей. През 2005 година в Лас Вегас се изиграва 1000-ят спектакъл. Творбата влиза като постоянна продукция в репертоара на театрите и в Мелбърн, Ню Йорк, Хамбург, Токио, Сеул, Антверпен, Москва, Есен, Берлин, Мексико, Милано, Париж, Шанхай, Буенос Айрес, Виена, Хелзинки и други. Нова постановка предстои в Холандия на 6 септември.

Хитовете на АBBA ни разказват оживената и шумна история за издирването на една млада жена на родния ѝ баща. Този слънчев и забавен разказ се развива на един райски гръцки остров. В навечерието на нейната сватба, силното желание на една дъщеря да открие самоличността на баща си, връща трима мъже от миналото на майка ѝ обратно на острова, който са посетили за последно преди 20 години.

Музиката и танците са двигателят на тази пленителна приказка за любов, смях и приятелство, създавайки незабравимо шоу.

…Една история за майка, дъщеря, трима възможни бащи…И пътешествие към олтара, което никога няма да забравите!
В част от ролите ще се представят: Людмила Козарева, Весела Делчева, Влади Михайлов, Ники Сотиров, Деница Шопова, Денко Проданов и др.
На диригентския пулт застава Светослав Лазаров, а оригиналната хореография е дело на Риолина Топалова.
Постановка – акад. Пламен Карталов.

Първите спектакли, които са насрочени след премиерата, ще бъдат играни в Софийската опера и балет на 19, 20, 21 И 22 юли.

Mamma Mia ще бъде показан и в рамките на Третия летен фестивал „Опера на върховете“ – Белоградчишки скали, на 26, 27, 28 и 29 юли.

Comments are closed.