Маестро Пламен Карталов е носител на годишната награда на Зонта клуб “Света София” за 2019

Вторник, 14 май 2019

На стилно тържество в Софийска опера и балет бе връчена годишната награда на Зонта клуб “Света София”. Наградата със  изображение на църквата „Света София” и емблемата на Зонта интернешънъл получи академик Пламен Карталов за неговата ангажираност и съпричастност в усилията за овластяване на жените, за равни права на половете. Софийската опера и Зонта клуб “Света София” реализираха няколко много успешни съвместни инициативи за достъп на деца и жени в неравностойно социално положение до изкуство, в борбата с агресията и насилието над жени и деца. В кратката си развълнувана реч Пламен Карталов благодари за уважението и пое ангажимент Софийската опера и балет да продължи да изпълнява проекти за подобряване  положението на жената и децата в социален, политически, здравен и образователен аспект.

През 2019 Зонта интернешънъл , най-влиятелната дамска организация навършва 100 години, а Зонта клуб Света София празнува 15 рожден ден. По повод юбилея на дамите  от Зонта клуб “Света София”  провеждаме поредица от кампании и събития под надслов “От миналото, през настоящето, мислим за бъдещето!”

Носители на наградата на клуба са били Йорданка Фандъкова и Националния дворец на културата.

Надежда Стойчева, съучредител и директор на Фондация „Асоциация Анимус“ получи “Юбилейна грамота за принос”.

В тържеството се включиха дами от италианския клуб Алба Ланге Роеро, с който вече 5 години клуб Света София осъществява съвместни проекти.

„Една нощ в операта“ започна с обиколка зад кулисите и потайностите на Софийската опера и балет, продължи с прекрасната постановка на „Кармен“ и в края на вечерта снимка с даровитите изпълнители на сцената!

Гостуваха представители на бизнеса спомогнали за осъществяване на инициативите, на неправителствения сектор, културни дейци, представители на Зонта клубове от страната.

*********

Зонта клуб „Света София“ е основан през 2004 година, част е Зонта интернешънъл.

За 15 години клубът има изпълнени десетки проекти в областта на подпомагането на жертви на насилие, защита правата на жените, икономическото им овластяване и грижа за подрастващите.

Зонта интернешънъл, основана на 8 ноември 1919 в Чикаго, САЩ. Член на ООН от 1946 година и има генерален консултативен статут в Организацията на обединените нации от 1969 г. Днес консултативен статут имат 5 227 неправителствени организации, но само 138, сред които и Зонта интернешънъл имат генерален консултативен статут, а това означава, че гласът на Зонта в ООН се зачита.

Символите на Зонта интернешънъл са жълтата роза и емблемата ZONTA. Името  ЗОНТА идва от знаците на индианското племе сиукси. Всяка буква е отделен символ – на взаимна подкрепа, лоялност, обща грижа, слънчеви лъчи.

Comments are closed.