Белоградчик – фестивал „Опера на върховете“ – Ирена Данаилова, БТА

Понеделник, 22 юли 2019

Фестивалът под звездите в Белоградчик „Опера на върховете“ се открива с „Кармина Бурана“

/Ирена Данаилова, БТА/

За четвърта поредна година уникалните Белоградчишки скали ще бъдат естествен декор на седем от най-гледаните спектакли на Софийската опера и балет. Фестивалът „Опера на върховете – Белоградчишки скали“, който се открива днес, ще продължи до 4 август, съобщават от община Белоградчик.

Отново на откритата сцена под скалите любителите на оперното и балетно изкуство ще станат свидетели на неповторимото съчетание между творчеството на природата и човешкия гений и талант. Фестивалната сцена е изградена в двора на крепостта „Калето“, уточняват от общината. През този фестивален сезон тя е разширена в сравнение с миналата година, за да се осигури по-голям простор за играта на артистите.

Програмата тази година е много разнообразна, каза директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов. По думите му балет, опера и мюзикъл ще има в четвъртото издание „Опера на върховете“. Фестивалът се открива с „Кармина Бурана“. Неслучайно откриваме фестивала с този много интересен музикален спектакъл, за който скалите са най-подходящия фон. Почитателите на балетното изкуство ще видят една драматургия, силно изразена в танц и в пеене, по музика от Карл Орф и хореография и режисура на Фреди Франдзути, допълни той.

Средновековната музика ще звучи изключително добре, в хомогенен синтез с картина на едно чудо на природата каквито са Белоградчишките скали. Още един балет ще представим на публиката в тазгодишното издание на фестивала – класическата балетна импресия „Дамата с камелиите“, разказва Карталов.

В програмата на фестивала през втората седмица публиката ще види    три оперни представления. Премиера за Белоградчишките скали ще има „Трубадур“, поради големия интерес и тази година ще се играе „Кармен“, както и „Турандот“, който ще се постави на откритата сцена за трети път.

Отново и тази година зрителите ще могат да гледат пещерната импресия в три части „Богове, великани, джуджета, валкюри“, като естествен декор ще е пещерата „Магура“. Представлението, което трае около два часа в пещерата „Магура“, е едно специално културно събитие – първо да се посети пещерата, която е уникална, и второ – да се сътвори заедно с публиката незабравим пърформанс. Произведението на Вагнер ще бъде играно на девет места в пещерата, където публиката ще се наслади на една колекция от изключителни сцени от драматургията на германския композитор.

И тази година, в репертоарната програма присъства мюзикълът „Mama Mia“. Заради лошо време миналата година спектакълът се игра в Спортната зала на Белоградчик. Организаторите и артистите се надяват тази година времето да е хубаво и той да се реализира под открито небе, което ще е първото  представяне на спектакъла на открита сцена.

Във фестивала „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ ще участват най-добрите артисти на Софийската опера и балет, сред които: Радостина Николаева, Кирил Манолов, Гергана Русикова, Габриела Георгиева, Костадин Андреев, Мартин Илиев и др.

Академик  Пламен Карталов обещава на публиката по време на четвъртото издание на фестивала под звездите необичайни сценични решения, нов замисъл на режисьорската интерпретация, родена сред магичната красота на Белоградчишките скали, и възможност на публиката и тази година да усети по друг начин своите любими произведения. Искаме да утвърдим оперния туризъм, каза още директорът на операта акад. Пламен Карталов.

Акустиката на Белоградчишките скали е перфектна, тъй като разполагаме сцената в крепостта, отбеляза акад. Карталов. Той обясни, че огромната трибуна е купена от Италия с помощта на дарители, в момента разполага с 640 места за зрители, с тенденция да бъдат увеличени до 1000-1500.

Както всяка година, за фестивала ще бъдат осигурени автобуси от центъра на Белоградчик до крепостта, както и от града до пещерата.

Медийни партньори на фестивала „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ са „Геотехмин“- основен спонсор, БТА, БНТ и БНР.

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2048318

Comments are closed.