90 години НИКОЛАЙ ГЯУРОВ

Вторник, 13 август 2019

Долора Заджик – един от най-великите гласове в историята на  белкантото пристига в Софийската опера

С грандиозен  концерт на 20 септември Софийската опера открива своя 130-ти сезон. 

Тържественото събитие с диригент италианския маестро Елио Бонкомпани е посветено на отбелязване 90-годишнината на световната оперна легенда Николай Гяуров. По този повод  Пламен Карталов ще събере на една сцена световноизвестни и български артисти, които са били партньори на Николай Гяуров у нас и в чужбина: Долора Заджик, Даниела Мадзукато, Макс Рене Козоти, Цветелина Василева, Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Александрина Стоянова-Андреева, Атанас Младенов, Ангел Христов, Давиде Риу от школата на Райна Кабаиванска, оркестър и хор на Софийска опера и балет с диригент Виолета Димитрова.

200 2019 08 12 13 29 49Идеята на директора на Софийската опера е да бъдат поканени значими имена от различни поколения артисти, които са градили, следвали и в момента  развиват традициите на световния и национален оперен театър на България.

Завоювал  най-високия връх на белкантото, българският бас Николай Гяуров с неговия мощен и величествен пример, никога не е забравял, че е започнал с първите си стъпки и първата си роля на сцената на Софийската опера.

По време на международно жури, на което Пламен Карталов е един  от членовете му, среща американското мецосопрано Долора Заджик, наречена от в. Нюйорк таймс“, един от най-величавите гласове на операта. Поканва я да гостува в Софийската опера веднага, защото знае, че през 1991 г. в Сан Франциско заедно с Гяуров, участват в постановката на „Хованщина“ от Мусоргски.

200 2019 08 12 13 29 51За 90 годишнината, посветена на Гяуров, тя може да изпълни пророческата ария на Марфа, едно от главните действащи лица  и изпълнителка, партнирала си с големия български бас в спектакъла. Така и българските меломани ще чуят на живо и за първи път дългогодишната солистка на Метрополитен опера и не само на нея, но и на най-големите оперни сцени, включително Ла Скала, Залцбургския фестивал, Чикагската опера, Арена ди Верона, Виенската опера, Парижката опера, Ковънт Гардън, Театро Реал Мадрид и мн.др.

Огромният ѝ репертоар обхваща различни композиторски щколи: Верди, Вагнер, Маскани, Сен-Санс, Мусоргски, Чайковски, Белини, Прокофиев, Масне, Дворжак. Тя е и известна изпълнителка на нова музика от съвременни автори. Долора Заджик сама композира и една опера, „Път в Сион“, както и голяма хорова творба „Песента на птиците“. В дългогодишната си кариера работи с диригентите Джеймс Ливайн, Риакрдо Мути, Лорин Маазел, Зубин Мета и др.

200 2019 08 12 13 29 08Долора Заджик посвещава от времето си на усъвършенствуването на млади оперни певци. За да даде ценни съвети и на най-младите артисти на Софийската опера, Пламен Карталов я убеждава да направи майсторски клас. Веднага след концерта десет избрани певци ще имат привилегията да се докоснат до голямото изкуство на Долора Заджик, една от най-великите оперни артисти на света.

Билетите са в продажба на касата на Операта на ул. „Врабча“ 1, както и на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежате на eventim.bg, както и на сайта на Операта: operasofia.bg

Ваша Софийска опера и балет!


550 2019 07 19 Ghiaurov

Comments are closed.