Софийската опера представя на Царевец „Борис Годунов“ – 31.07.2015г – Сп. Мениджър

Прочутата оперна постановка “Борис Годунов“ от Модест Мусоргски ще бъде поставена още веднъж на открито, този път на историческия хълм Царевец във Велико Търново. Софийската опера ще я представи на 31 юли и 1 август в рамките на фестивала „Сцена под звездите“, съобщават нейни представители.

Това ще се случи след като операта изпълни в Царевец премиерата на “Борислав“ от Маестро Георги Атанасов. „Борислав“ е първата българска опера, изпълнението й на крепостта имаше богата символика. Почитателите на класическото музикално изкуство го оцениха за историческо.

Вижте още: Премиера на първата българска опера на крепостта Царевец

„Борис Годунов“ ще бъде поставена от режисьора Пламен Карталов. Тя беше изпълнена за първи път на открито през 2014,  пред храм -паметник “Св.Александър Невски“ в София. Това е втората опера от руската класика, след „Княз Игор“, която акад. Карталов – директор на Софийската опера и балет, поставя на историческата крепост Царевец.

„Самата природа на операта като изкуство е дръзка и новаторска. Сливането на компонентите, които я конструират – музика, игра, пеене, слово, танц, архитектура, изобразителни и пластични изкуства – с обстановката и пейзажа на природните дадености, сред които ще се развива действието надраматургията и, предполага търсене и разработка на съвсем различни ракурси в поставянето на произведенията на открито, изтръгване на нова сценична мощ и визуални внушения…“, коментира той.

 

Comments are closed.