100 гласа в чест на Борис Христов – В. ДУМА – 20 Февруари 2014 – автор: Надежда Ушева

Артисти от цял свят ще почитат именития български певец с концерти и събития през цялата година

четвъртък, 20 Февруари 2014 / брой: 42

автор:Надежда Ушева

Известният баритон Ренато Брузон, който е бил приятел на Борис Христов, ще участва в галаконцерта на 18 май – рождената дата на българския оперен колос, в Софийската опера и балет. На сцената ще излязат мецосопраното Фиоренца Косото и други знаменитости, за да почетат 100-годишнината от рождението на Борис Христов (1914-1993). Трите спектакъла на операта „Борис Годунов“ от М. Мусоргски, постановка на Пламен Карталов, които се подготвят за 27, 28 и 29 юни на площада пред храм-паметника „Св. Ал. Невски“, са сред акцентите в програмата по повод юбилея на прочутия български певец, съобщиха от инициативния комитет за честванията, който е под патронажа на председателя на Народното събрание  Михаил Миков.

На 28 февруари ще се състои концерт под наслов „По стъпките на Борис Христов. Уроците на маестрото“ в Българската академия в Рим. Участват Пламен Бейков (бас), Марияна Цветкова (сопран), Мария Жекова (мецосопран), Алек Аведисян (баритон). Елена Драгостинова ще направи презентация на тема „Софийският дом на Борис Христов – къщата на реликвите, територия на младите таланти“. Фотоизложба с костюмите на великия бас и прожекция на „Реквием“ ще бъдат представени на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе. „Дни на Борис Христов“, които ще се състоят в Стара Загора от 30 април до 18 май, предлагат прожекции и галаконцерт, те се организират съвместно със Старозагорската държавна опера.

През май е кулминацията на честванията на 100-годишнината на Борис Христов. През целия месец се предвиждат концерти и спектакли с участието на известни български певци и негови ученици, работещи у нас и в чужбина (Държавна опера Бургас, Държавна опера Русе, ТМПЦ-Варна, Симфониета Видин, Симфониета Враца, Симфониета Шумен). В Пловдив, родния град на певеца, също се подготвя богата програма. На 18 май ще бъде поставен барелеф и създаден кът на баса в културния дом „Борис Христов“. Същия ден започва и фестивалът „Музика в Балабановата къща“ под мотото „100 гласа за столетието“. На 21 юни тържествата продължават под тепетата с концерт в Античния театър с участието на Паата Бурчуладзе и Пловдивската опера.

Един от най-авторитетните певчески конкурси в света – този на името на певеца, ще има своето 15-о издание през есента в София. Преди смъртта си той беше патрон на форума, припомни неговият председател проф. Пламен Джуров. И още прояви в памет на Борис Христов ще бъдат организирани в Българо-американския културен център в Чикаго, Брюксел, Швейцария, Лондон, където ще се състои III фестивал на българската музика. Концерт на Генко Гешев и Иво Калчев, прожекция и изложба предстоят във Вашингтон, концерт на казанлъшки и пловдивски хорове, заедно с парижки хорове – в катедралата „Сен Габриел“ във френската столица, вокален концерт – в академията „Санта Чечилия“ в Рим. Документален филм на Георги Тошев, създаване на възпоменателен плакет, преиздаване на италианска книга, посветена на живота и творчеството на Борис Христов, мултимедийни дискове със записи на баса ще бъдат разпространени на над 120 фестивала в 128 оперни театъра по света. Юбилейна научна конференция в БАН, експозиции, кръгли маси и майсторски класове допълват пъстрия календар със събития у нас и в културните ни институти и посолства. Ще бъдат показани неизвестни снимки и документи от архива на Христов, сред които писма от музиканти като Емил Чакъров, автографи от именити писатели като Елисавета Багряна и Стефан Дичев.
Всички събития ще бъдат поместени на специален уеб сайт, който Софийската опера подготвя в момента. Честването е част от Календара на ЮНЕСКО наред с годишнини на Ел Греко и Лермонтов и ще продължи през цялата година.

Comments are closed.