Пламен Карталов: В. Търново се превръща в столица на оперния туризъм

23 юли 2015 15:29 | Йоана Миланова

Оперният репертоар на тазгодишното издание “Сцена на вековете”е изцяло съобразен с честването на 830- годишнината от въстанието на Асен и Петър. По този повод след 100- годишно прекъсване операта “Борислав” ще бъде представена отново на българска сцена именно във Велико Търново, информира кметът на Общината Даниел Панов. Той подчерта, че това е възможно благодарение на усилията на директора на Софийска опера Пламен Карталов, който е реставрирал оригиналния сценарий и либретото. “Смятам, че реализираме едно начинание, което е полезно не само на Велико Търново, но и на всички българи. Това е показателно от интереса на публиката. Надявам се фестивалът да се утвърди като марка на нашия град”, каза градоначалникът. Събитието ще се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която се очаква да се наслади на първата опера в програмата.

Тази година се навършват 30 години от поставянето на първия спектакъл в рамките на “Сцена на вековете”. “Искам да благодаря на кмета Даниел Панов, защото благодарение на него този фестивал се възроди след дългогодишно прекъсване”, каза директорът на Софийската опера. Пламен Карталов припомни, че сегашният градоначалник на старата столица в качеството си на управител на Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов” преди години бе двигателят на идеята за възстановяване на фестивала. Той подчерта, че Общината прави всичко възможно събитието да се утвърди като международно. По отношение на оперния репертоар тази година Карталов посочи, че спектакълът “Борислав” е специално подбран заради историческия сюжет. „Материалът е много труден за разчитане, но благодарение на кмета ние се мобилизирахме и реализирахме представлението. Този спектакъл е национален, патриотичен, силен, български”, посочи директорът на Софийската опера. Второто заглавие, което ще бъде представено е операта „Борис Годунов”, която се очаква да провокира интереса на руските туристи.

Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов” изпълнява мисията  да бъде логистичен организатор на всичко, свързано с фестивала- декори, сцена, места за публиката, билетни продажби. “Събитието вече има утвърдена и вярна публика, като има групи, които пристигат в града специално за него. Много хотелиери проявяват интерес към фестивала и го включват в пакетните си предложения към туристите”, информира Цветомир Бояджиев, управител на Общинската агенция по туризъм.

Той обяви, че Общината проявява и социална ангажираност като редовно предоставя билети на хора в неравностойно положение. Специално за посетителите на фестивала пък след всяка опера ще бъде излъчен Аудио- визуалния спектакъл “Звук и светлина”.

Кметът Даниел Панов заяви, че фестивалът ще продължи да бъде надграждан. През новия програмен период Общината ще кандидатства за финансиране от европейските фондове, като идеята е с част от средствата да бъдат закупени специални трибуни с разглобяеми седалки за публиката.

Comments are closed.